1 septembrie 2012

TELEPORTARE

 
    Două echipe de cercetători au extins raza de acțiune a teleportării cuantice la lungimi fără precedent. Această cercetare revoluționară ar putea fi un pas uriaș spre crearea de computere cuantice și alte tehnologii de exploatare la viteze mult peste limitele actuale.
     Cu toate că pană la teleportarea în timp a oamenilor este încă un drum extrem de lung și mai este mult de  muncit, cercetătorii cred că s-a realizat un mare pas înainte.

                   teleportare

    Cercetătorii chinezi au reușit să trimită un singur foton la distanta de 97 km pe un lac în China. Echipa a teleportat un qubit (bit cuantic) - unitatea standard de date în domeniul informaticii cuantice, 97 km cu ajutorul unui set mic de fotoni, fără cabluri din fibră optică sau alți intermediari. Ei au folosit un dispozitiv cu laser complex pentru acest experiment. Dispozitivul laser de direcționare dezvoltat de chinezi a fost necesar pentru a contracara schimbările seismice instantanee și de atmosfera, care altfel ar rupe legătura dintre cele două locaţii aflate la distanţă.
    Teleportarea cuantica se bazează pe un fenomen cunoscut sub numele de entanglement (reţea de sârmă ghimpată), prin care particulele cuantice au o legătură fragilă şi invizibilă în spaţiu. Grupul chinez a creat fotoni prin stimularea unui cristal, cu lumină ultravioletă şi apoi a folosit un telescop pentru a concentra fasciculul.

telepo

    Descoperirea ar putea schimba modul în care se vor furniza servicii de comunicare ultrarapidă fără a fi nevoie de cabluri. Această distanţă depăşeşte recordul anterior, stabilit de un alt grup, care a inclus şi unii dintre acești cercetătorii chinezi, de 16 kilometri.
   O altă echipă formată din cercetători europeni şi canadieni susține că ar fi teleportat informație în zona Insulelor Canare, la o distanta de 143 de kilometri. Cu toate acestea lucrarea lor nu a fost încă publicată şi nici studiată de alți oameni de știință din acest domeniu.

                                                                                                          Sursa : DailyMail
______________________________________________________________________________________________________

     Cu un click, citiți și :
______________________________________________________________________________________________________

     By Dan Caragea; Constanta; Romania

Un comentariu:

  1. Ar fi interesant sa aflu daca cineva crede cu adevarat ca teleportarea umana va fi posibila intr-un viitor probabil mai indepartat. Macar unii dintre cercetatori incearca cu pasi mici sa puna bazele ei. Poate or mai fi si alte solutii...

    RăspundețiȘtergere