16 august 2012

BRĂȚĂRILE ANULUI 2013

 
    O brățară de hârtie ușoară poate ajuta la prevenirea supraexpunerilor la soare și pentru a reduce riscul de cancer de piele. Brățara permite oamenilor să știe atunci când au fost expuși la o anumită cantitate de  radiații ultraviolete (UV) prin schimbarea culorii. Dispozitivul funcționează prin schimbarea culorii de la galben la roz în funcție de expunerea la radiații UV. Culoarea roz atenționează căa razele solare UV pot începe să provoace daune epidermei.
     Aceasta funcționează prin intermediul unui agent acid, care preia lumina ultravioletă și un colorant care răspunde la nivelul pH-ului, ca indicator. Agentul este descompus de lumina soarelui, ceea ce duce la schimbarea rapidă a culorii.

bratara


     Benzile vor fi adaptate la diferite tipuri de piele, pentru a reflecta nivele de toleranță pe care oamenii le au la soare. De exemplu, o bandă pentru cineva cu parul blond și cu pielea mai sensibilă la lumină își va schimba culoarea mai repede decât o bandă pentru cineva cu părul și cu pielea închise la culoare.
     Tehnologia va fi comercializată de o companie suedeză,  Intellego Technologies, începând cu anul 2013. "Suntem foarte incantați de acest dozimetru de ultraviolete şi așteptăm cu nerăbdare să-l  comercializam. Există o nevoie substanţială în piaţă pentru aceasta tehnologie funcțională și așteptăm cu nerăbdare să dezvoltam procesul." – a subliniat un reprezentant al companiei. “Brățările (benzile) vor trebui să coste foarte puţin fiecare, deoarece acestea sunt de unică folosinţă şi trebuie să fie aruncate la sfârşitul zilei.”, însă nu s-a precizat prețul de comercializare.
     Expunerea prelungităa la soare poate creste riscul de cancer de piele, dintre care forma cea mai virulentă, melanomul malign, a avut peste 200.000 de cazuri noi la nivel mondial în anul 2008, în conformitate cu statisticile Cancer Research UK. Noua tehnologie poate alerta persoanele care se expun la soare, atunci când nivelurile de UV devin nocive.
     "Acest monitor de arsuri solare va aduce o contribuţie semnificativă pentru sănătatea publică ca un dispozitiv accesibil, la modă, care va permite oamenilor să se bucure de beneficiile soarelui, în timp ce, totodată, au la indemana un nivel de alertă la riscurile de supra-expunere." a comentat Fiona Strang, manager la  University of Strathclyde’s Research & Knowledge Exchange Services.

                                                                                Sursa : Daily Mail
______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți neapărat și :
______________________________________________________________________________________________________


                                                                                            By Dan Caragea; Constanta; Romania

Un comentariu: