16 octombrie 2012

CLĂDIRI ORIGINALE

1. Longaberger Basket, Newark, Ohio, SUA

      Cei de la Compania Longaberger Basket își iubesc produsele atât de mult încât au vrut ca sediul lor s-a imite un "coș de piață mediu." Construită din stuco peste oțel, clădirea are un atrium cu șapte etaje și două enorme "mânere" pe exterior, care sunt încălzite pentru a preveni formarea de gheață în timpul iernii. Fapt amuzant: clădirea este exact de 160 de ori mai mare decât un coș de piață reală.

              longaberger headquarters

2. Crooked House, Sopot, Polonia

     Structura capricioasă numită Krzywy Domek, sau Casa Crooked, este dispusă în centrul comercial din orașului Sopot. Proiectată de Szotynscy Zaleski, un arhitect inspirat de desenele din basmele copiilor, structura cu trei etaje a fost construită în 2004 și cuprinde apartamente, restaurante, magazine și birouri.

             Crooked House, Sopot, Poland

3. Royal Ontario Museum, Toronto, Canada

      Muzeul Regal din Ontario și-a deschis porțile pentru prima dată în 1914, dar ceea ce îl face unic este intrarea dramatică proiectată în 2007. Sticla, aluminiul și oțelul asigură  designul neconformist, cu pereți înclinați, ca niște zimți. Noua structură are un atrium, restaurante și "Casa Spiritului", care a fost proiectată pentru a fi un loc de reflecție pentru vizitatori.

              Royal Ontario Museum, Toronto, Canada


4. CCTV Building, Beijing, China

       Lucrările la construcția clădirii CCTV din Beijing au fost finalizate în mai 2012. Structura unică, proiectată de Rem Koolhaas și Ole Scheeren, găzduiește sediul Televiziunii Centrale din China (CCTV). Structura complexului este formată din șase secțiuni orizontale și verticale, care lasă un gol central. Designul CCTV este neobișnuit și a stârnit controverse, dar și laude: unii critici susțin că seamănă cu organele genitale feminine, în timp ce alții o consideră cea mai mare clădire din acest secol.

             CCTV Building, Beijing

5. Turning Torso, Malmö, Suedia

       Este înaltă de 190 de metri și cel mai înalt zgârie-nori din Suedia. Totodată, ca înălțime, este al treilea complex rezidențial din Europa. Forma clădirii se bazează pe o sculptură, numita "Torso răsucit" a artistului, arhitectului și inginerului Santiago Calatrava, care a proiectat turnul .Clădirea se compune din nouă cuburi care se rotesc la 90 de grade de la bază până la ultimul etaj.

             Turning Torso, Malm, Sweden

6. Graz Art Museum, Graz, Austria

       Poreclit "Extraterestrul prietenos", Muzeul de Artă Graz arată ca o pată enormă, ondulată,  cu o serie de artere proeminente. E în contrast puternic cu arhitectura cartierului, în stil baroc. Partea exterioară este compusă din panouri acrilice albastre, care pot fi iluminate printr-un sistem computerizat, "arterele" fiind de fapt, ferestre. Construit în anul 2003, proiectat de arhitecții englezi Peter Cook și Colin Fournier, muzeul găzduiește o colecție de artă contemporană.

              Graz Art Museum, Graz, Austria

7. Absolute Towers in Mississauga, Canada

       Aceste curbe sexy care se văd pe cerul orașului  Mississauga au fost poreclite "Marilyn". Turnurile răsucite și curbate fac parte dintr-un complex de cinci clădiri cu apartamente rezidențiale scumpe. În iunie 2012, cele două clădiri au fost declarate cele mai frumoase clădiri înalte din America de către Council on Tall Buildings and Urban Habitat.

             Absolute Towers in Mississauga, Canada


8. Guggenheim Museum, Bilbao, Spania

       Considerată una dintre clădirile cele mai inovatoare ca stil arhitectural a secolului 20,  Muzeul Guggenheim din Bilbao, a uimit lumea atunci când a fost deschis în 1997. Structura este compusă din titan, sticlă și calcar, iar curbele sale au fost menite să apară aleatoriu. Acesta a fost conceput pentru a se integra în locația sa alături de râul Nervion din Bilbao. Suprafața clădirii este de peste 23 500 de metri pătrați, pentru expoziție.

             Guggenheim Museum, Bilbao, Spain

9. Oriental Pearl Tower, Shanghai, China

     Proiectat de Shanghai Modern Architectural Design Co. Ltd., Shanghai Pearl Tower este un turn de radio și televiziune înalt de 468 metri (1536 picioare). Din 1994 până în 2007, a fost cea mai înaltă structura din China, fiind apoi eclipsat de  Shanghai World Financial Center. Vizitatorii pot urca până la turnurile de observare, cu punți multiple, precum și la  Muzeul Municipal de Istorie, pe care îl găzduiește.

             Oriental Pearl Tower, Shanghai

10. Lotus Temple, New Delhi, India

       Casa de cult  a credinței Bahá'í este cunoscută popular ca Templul Lotusului, din cauza formei sale de floare.Templul a atras mai mult de 70 de milioane de vizitatori, de când a fost deschis în 1986, făcându-l unul dintre cele mai vizitate atracții din India. Deși în mod oficial a fost construit ca un templu pentru membrii credinței Bahá'í, el îi întâmpină pe vizitatorii de toate confesiunile religioase. Proiectat de arhitectul iranian Fariborz Sahba, structura este formată din 27 de "petale" aranjate în grupuri.

             Lotus Temple, New Delhi

     Prezentarea nu se poate încheia fără patru clădiri, mult mai cunoscute, cu o arhitectură la fel de maiestoasă și neobișnuită.

La Sagrada Familia, Barcelona                           Petronas Towers, Kuala Lumpur, Malaysia
   La Sagrada Familia, Barcelona                              Petronas Towers, Kuala Lumpur, Malaysia

Burj al Arab, Dubai, UAE                           Burj Khalifa, Dubai, UAE
       Burj al Arab, Dubai, UAE                                                Burj Khalifa, Dubai, UAE

______________________________________________________________________________________________________
By  Dan Caragea; Constanta; Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu