6 iulie 2012

FUMATUL, BĂUTURA ȘI SPERMATOZOIZII (FĂRĂ FEMEI)


       Marţi, 12 iunie 2012 a fost publicat un nou studiu britanic care susține că, atunci când un bărbat bea în exces, fumează sau are alte comportamente nesănătoase, acestea, probabil, nu vor avea efecte negative asupra spermei sale. Dar, experți în fertilitate care au văzut raportul, nu au fost în totalitate de acord cu concluziile acestuia.

      "Sunt îngrijorat că acest studiu este limitat şi izolat și va transmite un mesaj greșit cuplurilor care doresc să devină părinţi," a spus Dr. Natan Bar-Chama, director - Center of Male Reproductive Health, Mt. Sinai Hospital, and associate professor, urology and obstetrics, gynecology and reproductive science, Mt. Sinai School of Medicine, New York City 

     Studiul a inclus peste 2200 de oameni din 14 clinici de fertilitate din Marea Britanie, care au completat chestionare detaliate despre obiceiurile lor de viaţă. Cercetătorii au comparat aceste informaţii cu sperma și cantitatea de spermă ejaculată de acești bărbați.
      Unii factori au impact asupra sănătății spermei. De exemplu, bărbații care au avut un nivel scăzut de spermatozoizi au suferit o operație testiculară prealabilă, sunt negrii, au locuri de munca în care își folosesc mâinile, nu poarta boxeri sau lenjerie de corp sau nu au conceput un copil. Pe de altă parte, cercetătorii au constatat, de asemenea, că greutatea și consumul  de tutun, alcool și droguri au un efect redus asupra cantității de sperma și a sănătății ei.

     “In ciuda faptului că stilul de viaţă ales este important pentru sănătatea oamenilor, acesta are o  influență mică asupra spermei  ejaculate de către bărbaţi" a declarat Dr. Andrew Povey, de la University of Manchester's School of Community Based Medicine. Studiul  remarca și faptul că, în prezent, medicii din Marea Britanie avertizează că infertilitatea la bărbați se datorează și ca urmare a consumului de tutun, alcool, droguri, ca supraponderabilitate și ca purtarea lenjeriei intime foarte strâns. Dar, acest studiu remarcă că factorii de viaţă comuni nu influențează fertilitatea masculină, respectiv cantitatea de spermă produsă de bărbaţi.

     “De exemplu, dacă omul a fost un fumător și este sau nu fumează are o mică importanță. Proporția de bărbaţi care au avut un număr redus de spermatozoizi a fost similară la nefumători sau la un fumător care fumează în prezent mai mult de 20 de ţigări pe zi. În mod similar, au existat puţine dovezi de risc asociate cu consumul de alcool" au mai arătat cercetătorii.

     Experţii din Statele Unite nu au fost în întregime convinși. Dr. Natan Bar-Chama a declarat că "un singur studiu care este contra literaturii de specialitate actuale şi a bunului simţ trebuie să fie pus în perspectivă corectă." De asemenea a precizat că "există o serie de publicaţii ştiinţifice care indică în mod clar că utilizarea de droguri ca marijuana, precum și fumatul cronic, afectează materialul seminal și parametrii fertilității  Expunerea scrotului la temperaturi ridicate, precum şi un IMC (excesul de greutate/obezitate) crescut sunt, de asemenea, bine cunoscute că afectează fertilitatea bărbătească."

     Dr. Avner Hershlag care este şef la The Center for Human Reproduction at North Shore University Hospital in Manhasset, N.Y. a spus că în timp ce "acest studiu important pune în umbră multe preocupări cu privire stilul de viaţă și calitatea spermei," aceasta nu poate convinge părinţii de faptul că fumatul și alte comportamente nesănătoase nu influențează viața sexuală a copiilor lor. 

      “Studiul a arătat că fumatul nu poate fi incriminat pentru fertilitatea masculină, însă nu a examinat și efectul fumatul pasiv asupra fertilităţii  partenerei feminine," a remarcat Hershlag. Şi, totodată, a mai spus că, "în timp ce este liniştitor să ştii că sperma este rezistentă, eu recomand un stil de viaţă sănătos pentru a îmbunătăţi şansele de a concepe." El, de asemenea, a remarcat faptul că, în ceea ce privește constatare de rasă, "acest studiu a fost făcut în Marea Britanie, şi, prin urmare, nu se poate aplica la bărbaţi afro-americani”.
     SURSE : Avner Hershlag, M.D., chief, The Center For Human Reproduction at North Shore University Hospital, Manhasset, N.Y.; Natan Bar-Chama, M.D., director, Center of Male Reproductive Health, Mt. Sinai Hospital, and associate professor, urology and obstetrics, gynecology and reproductive science, Mt. Sinai School of Medicine, New York City; June 12, 2012, news release, University of Manchester



_____________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________

     Cu un click, mai citiți și:
                                                                                                         By Dan Caragea; Constanta; Romania

Un comentariu: