30 aprilie 2014

CEL MAI RAPID

     S-a demonstrat că ghepardul este cel mai rapid animal de pe pământ, putând atinge o viteză de 110-115 km/oră. Dar nu trebuie să uităm că acest sistem de măsurare a vitezei este unul pur inventat de noi, oamenii. Dacă luăm în considerare viteza relativă, raportată la lungimea corpului unei vietăți și distanța străbătută de aceasta într-o secundă, până de curând cea mai mare viteză o avea gândacul tigru australian. El poate acoperi într-o secundă de 171 de ori lungimea corpului său, pe când ghepardul doar de 16 ori.

ghepard

     Cercetători americani au anunțat pe 28 aprilie că un mic acarian nativ în sud-estul Californiei este cel mai rapid animal din lume. Cunoscut sub numele de Macropalpis Paratarsotomus, el se poate deplasa într-o secundă cu viteza de 322 de ori lungimea corpului său. Viteza gândacului, nu mai mare decât o sămânță de susan, a fost măsurată în condiții de laborator și în mediul sau natural, folosind un aparat de fotografiat de mare viteză. Deși a fost identificat pentru prima dată în 1916, despre acarianul, care trăiește pe lângă pietre sau de-a lungul trotuarelor, se cunosc puține lucruri referitoare la obiceiurile sale, modul de existență sau sursele de alimentație.

cel mai rapid 1

     Observație: În cazul în care un om ar putea acoperi într-o secundă o distanță egală cu de 322 de ori lungimea corpului său, el ar “sprinta” cu viteza de 2090 km pe oră. La această viteză, ar putea înconjura Pământul în mai puțin de 20 de ore.

     În același timp, gândacul se poate opri brusc și își poate schimba direcțiile de mers extrem de rapid, constituind o problema ca să fie prins, De asemenea, toate aceste performanțe le poate realiza și la temperaturi foarte mari, chiar la 60 grade Celsius, o temperatură letală pentru cele mai multe animale.

cel mai rapid

     O mai bună înțelegere a modului în care acarianul dezvoltă această viteză, ar putea avea noi aplicații în bioinginerie sau ar putea crea noi modele revoluționare pentru roboți sau dispozitive bio-mimetice.

Sursa : Internet

_____________________________________________________________________________________________________

       Cu un click, citiți și :
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu