23 iulie 2013

CUTIA FINLANDEZĂ

     Guvernul finlandez trimite tuturor părinților o cutie cu diverse lucruri pentru a ajuta în  primul an de creștere al copilului. Programul a devenit o tradiție și datează din anul 1938, fiind o parte importantă a culturii finlandeze. Acest pachetul de maternitate este trimis tuturor femeilor însărcinate. Finlandezii pot totuși opta fie pentru această cutie sau pentru o  subvenție în numerar de 140 euro, dar aproape fiecare mamă alege cutia, care este văzută ca afacere mai bună.

cutia finlandeză

     Toți părinții primesc în același an o cutie identică. Aceasta include hăinuțe de diferite dimensiuni, pentru a se potrivi unui bebeluș în creștere. De asemenea, există foarfece de unghii pentru copii, scutece, cărți colorate pentru copii, jucării pentru dentiție, încălțăminte, căciulite, mănuși, ciorapi, prosop de baie cu glugă, termometru de baie, pătură și chiar o pilotă-sac de dormit pentru copii. Cutia include și un costum de iarnă, care este de o dimensiune mai mare, astfel încât să se potrivească copilului în timpul sezonului rece, chiar dacă nașterea are loc primăvara. Cutia are pereți dubli, putând fi folosita câteva luni ca un pătuț și cuprinde o saltea. Unele lucruri lipsesc în mod deliberat. Nu este nici un biberon, pentru a încuraja alăptarea.

cutia finlandeză 2

     Pentru unii, ideea simplă de a-și îmbrăca copilul în aceiași ținută ca și ceilalți copii poate pare prea conformistă sau ca o uniformă de stat. Dar în Finlanda, cutia copilului este complet lipsită de controverse. Din perspectiva finlandeză, acest program al statului  oferă elementele de bază la nașterea unui copil, diminuarea stresului pentru noii părinți și oferă tuturor copiilor un start corect în viață. Hăinuțele pentru copii sunt de înaltă calitate, iar finlandezilor nu prea le pasă dacă copilul lor poartă aceiași ținută ca un alt copil.

cutia finlandeză 1

     Cutia este un rezultat al bunăstării guvernului finlandez, care aplică rate ridicate de impozitare pentru finlandezii bogați, fiind doar o parte a unui set mai larg de politici menite să ajute familiile.
     Starea de bunăstare a finlandezilor le clasează țara pe locul 7 în clasamentul țărilor fericite. Societatea finlandeză are cu siguranță și probleme, cum ar fi alcoolismul. Dar modelul finlandez este unul de valoare, având în vedere că Finlanda are cel mai bun sistem de educație din lume (sistemul este construit pe ideea că mai puțin poate fi mai mult; se pune accent pe o școală care relaxează și informează, fără prescripții politice;  copiii încep școala la vârsta de șapte ani, în ideea că până atunci este mai bine să te joci și în momentul în care ajung la școală sunt dornici să înceapă să învețe; învățământul primar și secundar este combinat, astfel încât elevii nu trebuie să schimbe școlile până la vârsta de 13 ani, evitându-se o tranziție de la o școală la alta, cu potențial perturbator; copiii finlandezi petrec cel mai mic număr de ore în sala de clasă din lumea dezvoltată) și unul dintre cele mai mici rate de mortalitate infantilă din lume (3,4 decese până la vârsta de un an la 1000 de nou-născuți; în România rata este de 10,73).

_____________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți neapărat și :
______________________________________________________________________________________________________

By  Dan Caragea; Constanța, România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu