10 ianuarie 2013

GERMENI ȘI MICROBI LA RESTAURANT

     Un adult poate atinge chiar și 30 de obiecte sau suprafețe într-un minut, inclusiv cele care conțin germeni și microbi, cum ar fi întrerupătoarele pentru lumină, clanțele ușilor, telefoane, telecomenzi, etc. La domiciliu, fiecare face tot ce știe și poate pentru a menține curățenia și germenii la distanță, chiar dacă obiectele enumerate mai sus nu sunt dezinfectate atât de des cât ar trebui. Dar ce se întâmplă când ieșim pentru a merge să mâncam la un restaurant? Sunt câteva obiecte, pe care nu prea le luam în seamă, unde  germenii și microbii există cu siguranță.

     1. Meniurile
     Ați văzut vreodată pe cineva care să spele sau să dezinfecteze un meniu? Probabil că nu. Un studiu recent publicat în Journal of Medical Virology arată că virusurile de răceală și gripă pot supraviețui timp de 18 ore pe suprafețele dure. Dar germenii și microbii rezistă mai multe zile. Dacă e un restaurant popular, în care intră sute de oameni, transmiterea lor se face extrem de ușor. În multe restaurante, meniul ne este așezat pe o farfurie, care din fericire nu este folosită pentru mâncare, dar care este infestată la fel de mult. Indicat ar fi să ne spălăm pe mâini după ce am dat comanda.

meniu

     2. Oliviera și solnița
     Într-un restaurant există pe orice masă cel puțin o solniță. La cerere sau în funcție de mâncarea comandată, se aduce oliviera, ketchup-ul, muștarul, condimente, etc. Toate acestea sunt contaminate cu germeni și microbi, care ajung pe mâinile noastre sau chiar în mâncare. Flacoanele utilizate sunt mereu completate, eventual șterse, dar foarte rar spălate și dezinfectate. Putem să folosim toate aceste ingrediente care fac mâncarea mai gustoasă ajutându-ne de un șervet pentru a le apuca.

oliviera

     3. Mânerele ușii de toaletă
     Cred că nimeni nu intră într-o toaletă fără să atingă mânerul ușii! Desigur, acolo toată lumea se spală pe mâini, dar la ieșire atingeți același mâner al ușii, acum când mâinile sunt “curate”. Toaletele restaurantelor sunt în general curățate și dezinfectate, dar mai rar o să găsiți pe cineva să dezinfecteze și mânerele. De aceea, pentru a închide ușa, ar fi bine să se folosească un prosop de hârtie, care există în toalete.

     4. Dozatoarele de săpun
     Un studiu recent a constat că aproximativ 25 la sută din dozatoare de săpun din toaletele publice sunt contaminate cu bacterii fecale. Poate părea ironic, dar săpunierele  adăpostesc bacterii și microorganisme. Cele mai multe dintre aceste recipiente nu sunt curățate, astfel încât bacteriile se acumulează și cresc în voie. Este necesară spălarea  mâinilor cu multă apă caldă timp de 15 - 20 secunde și dacă se întâmplă să existe un dezinfectant pe baza de alcool, folosiți-l.

     5. Feliuțe de lămâie
     Potrivit unui studiu mai vechi publicat în Journal of Environmental Health, aproape 70% din feliile de lămâie agățate de marginea paharelor conțin microbi, care pot cauza boli grave. Cercetătorii au comandat băuturi de la 25 de restaurante diferite și au găsit diferite microorganisme “lungite” pe feliile de lămâie, inclusiv bacterii fecale. Gândiți-va bine când comandați un cocktail, există acest risc.

Feliuțe de lămie

     Bonus : Căruciorul de la supermarket
     Cei de la Universitatea din Arizona au testat într-un studiu mânerele de la aproape două treimi din cărucioarele de cumpărături folosite la supermarketuri și au constatat că sunt cele mai contaminate obiecte cu folosință mare, inclusiv cu bacterii fecale. De fapt, valorile le-au depășit pe cele înregistrate la toaletele publice. Magazinele nu dezinfectează cărucioarele, iar bacteriile și microbii mai mor doar pe timpul iernii, deoarece sunt ținute afară. Așadar, bucurați-vă de produsele alimentare naturale, fără “E-uri”, din magazine și împingeți căruciorul…

Căruciorul de la supermarket

_____________________________________________________________________________________________________

       Cu un click, citiți și :
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanta; Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu